Projekt cezhraničnej spolupráce má pomôcť rozvoju obcí

30.11.2009 Kežmarok

Vyšné Ružbachy 30. novembra (TASR) - V rámci projektu cezhraničnej spolupráce \"Rytro a Vyšné Ružbachy - európske susedstvo\" sa dnes vo Vyšných Ružbachoch uskutočnila medzinárodná odborná konferencia, zameraná na ...
Zároveň sa jednotliví predstavitelia z Poľska a Slovenska snažili predstaviť perspektívu tejto obce vo vzťahu k turizmu.
Súčasťou konferencie boli prezentácie o význame turizmu v súčasnej spoločnosti, o ochrane prírody, príležitostiach pre využitie rozvoja obce, ale aj konkrétne príspevky o vplyve turizmu na obec Vyšné Ružbachy a potenciál a strategické kroky pre rozvoj obce.
Ďalšími témami, ktoré prezentovala poľská strana, boli turistika v chránených oblastiach a hospodársky turizmus 21. storočia.
Sprievodným programom konferencie bola aj prezentácia projektov o Vyšných Ružbachoch, ktoré spracovali a predstavili žiaci Základnej a Materskej školy Vyšné Ružbachy.
Ako uviedla Marta Hanečáková, odborný garant projektu cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskom a Poľskom, celý projekt, ktorý sa začal v júni tohto roku, má za úlohu v troch etapách do roku 2012 prehĺbiť spoluprácu medzi týmito susednými štátmi. To by malo výrazne pomôcť rozvoju turizmu v pohraničných obciach, a tým aj samotným obciam.
Prvú etapu projektu, ktorej súčasťou bola aj dnešná konferencia, tvoria predovšetkým spoločné aktivity, ktoré predstavujú kultúru, šport, umenie a tradície jednotlivých obcí v pohraničí. Projekt bude pokračovať v ďalšej etape, ktorá je zameraná na propagačné aktivity, \"aj cez médiá, pôjde o informačnú kampaň, vytváranie platformy na výmenu skúseností, uskutočňovanie konferencií, ako vytvárať partnerstvá, pretože ak sa to ľudia naučia robiť, môžu to využiť na rozvoj v turistike\", dodala Hanečáková. V tretej etape sa budú poznatky realizovať v praxi.
\"Obec Vyšné Ružbachy a gmina Rytro majú vybudované dobré partnerské vzťahy, na základe tohto vznikla tá prvá myšlienka, ako pracovať a pokračovať v rozvoji spolupráce, \" skonštatovala Hanečáková.
Na projekt cezhraničnej spolupráce je vyčlenených približne 810.000 eur (24,4 milióna Sk), z toho 85 percent financuje Európska únia z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja, 10 percent je hradených zo štátneho rozpočtu a zvyšných päť percent z rozpočtu obce.
 

Vyberte región